شناسه خبر : 26465 1400/08/04 15:14:07
مهدی سحابی به موزه هنرهای معاصر می‌رود

تشکیک درباره بالا بردن قیمت یک هنرمند به واسطه موزه

هرچند مدیر موزه هنرهای معاصر تهران و مدیر گالری مژده بر این باورند که نمایشگاه سحابی در موزه ربط آنچنانی به بالا بردن قیمت آثار این هنرمند ندارد ولی این موضوع که با این نمایشگاه بازار اقتصادی آثار این هنرمند دچار نواسان خواهد شد بلاشک است.

به گزارش تجسمی‌آنلاین، نشست خبری نمایشگاه مروری بر آثار مهدی سحابی با حضور احسان آقایی، مدیر موزه هنرهای معاصر تهران، مژده طباطبایی مدیر گالری مژده و کیوریتور نمایشگاه سحابی در موز هنرهای معاصر تهران، سهراب احمدی کیوریتور بخش ادبی این نمایشگاه در کتابخانه موزه هنرهای معاصر تهران با حضور در موزه برگزار شد.

در ابتدای این نشست احسان آقایی گفت: پس از بازسازی موزه قرار شده است که همزمان ۲ نمایشگاه داشته باشیم که یکی به افراد معاصر اختصاص داده شود که نمایشگاه آثار سحابی هم از آن جمله است. مهدی سحابی در ادبیات و ترجمه و همچنین هنرهای تجسمی تخصص داشت.

نشست+خبری+موزه
 

وی با بیان این که نمایش آثار مهدی سحابی تحقق این وعده است، گفت: سحابی در زمره هنرمندانی است که وجهی متکثر در خلق اثر، در مدیوم‌های مختلف را دارد و از این منظر در حوزه تجسمی و ادبیات بسیار پر کار بوده است.

رئیس موزه هنرهای معاصر تهران با بیان این که برخی از هنرمندان اساساٌ هنرمند موزه‌ای هستند،گفت: هنرمند موزه‌ای، هنرمندی است که توانسته در طول عمر خود مسیر مشخصی را رقم بزند. ممکن است در برخی موارد زیر غبار فراموشی قرار گرفته باشد. این افراد به اندازه زحماتی که کشیده‌اند شناخته شده نیستند. موزه باید خیلی قبل‌تر از این دین خود را به مهدی سحابی ادا می‌کرد.

مژده طباطبایی هم در ادامه این نشست گفت:  از سال 98 یک دهه بعد از مرگ مهدی سحابی ما برنامه‌ای را تحت عنوان «پس از ده سال» برگزار کردیم  که در آن با حمایت خانواده مرحوم سحابی تعدادی از آثار این هنرمند را در گالری مژده به نمایش در آوردیم.

نشست+خبری+موزه
 

وی ادامه داد: این نمایشگاه شروعی بود بر پروژه‌ای که قرار است در موزه برگزار شود. در آذر ماه 1399 ما با موزه هنرهای معاصر تهران  به تفاهم رسیدیم که جدای از نمایش آثار ، کتاب‌هایی درباره این هنرمند را هم به چاپ برسانیم.
طباطبایی گفت: تعداد آثار سحابی در مجموعه‌های مختلف بیشمار بود. ما هر چه بیشتر تلاش و جستجو می‌کردیم آثار بیشتری به دست می‌آمد و تنوع این آثار به لحاظ مدیوم هم بسیار بود.

طباطبایی با اشاره به این که سحابی در دوره‌های مختلف مدام آثار خودش را تکرار کرده است گفت: به جز آثار عکاسی سحابی، آثار این هنرمند را می‌توان به 14 دوره تقسیم کرد. ما ابتدا می‌خواستیم این دوره بندی را بر اساس تاریخ اثر دسته‌بندی کنیم اما در نهایت به دلیل همین تکرار در آثار ما تصمیم گرفتیم آثار سحابی را در قالب مجموعه آثار دسته‌بندی کنیم.

نشست+خبری+موزه

وی با اشاره به وجه ادبی سحابی گفت: ما در روند بررسی‌های خود متوجه این موضوع شدیم که آثار ادبی او تاثیر بسیاری بر روی آثار تجسمی آن گذاشته است و همین امر ما را بر این داشت که در کنار نمایشگاه تجسمی، درباره وجه ادبی آقای سحابی نیز کارهایی را صورت بدهیم.

کیوریتور هنری نمایشگاه با بیان این که 310 اثر از سحابی در کتاب آثار او به چاپ می‌رسد گفت: 126 اثر از مهدی سحابی در موزه هنرهای معاصر تهران به نمایش در می‌آید. نقاشی، حجم، میکس‌مدیا، عکاسی و ... از جمله مدیوم‌هایی بوده که سعی شده با توجه به محدودیت فضا از آنها حداقل چند نمونه بر روی دیوار قرار بگیرد.

نشست+خبری+موزه
 

طباطبایی با بیان این که در جریان این نمایشگاه نشست‌های تخصصی درباره وجوه ادبی مهدی سحابی در موزه برگزار می‌شود،گفت: ما در جریان تحقیقاتمان مجموعه نگاتیو‌ها و عکس‌هایی از آقای سحابی پیدا کردیم که نمایش آنها شگفتی این نمایشگاه خواهد بود. بیشتر این عکس‌ها با موضوع انقلاب است و پیش از این هرگز به نمایش در نیامده است.

احسان آقایی وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه برپایی چنین نمایشگاه‌هایی بیش از آنکه موجب ارتقای سطح هنری مخاطب شود، باعث افزایش قیمت اثر هنرمند می‌شود، گفت: برخی هنرمندان، آرتیست موزه‌ای هستند و این وظایف موزه‌هاست که آن‌ها را بازخوانی کنند، گرچه شاید برای عموم مردم جذاب نباشد. ارتقای شعور بصری افراد از وظایف موزه‌ها است. این اجتناب ناپذیر است و وقتی کاری در موزه قرار می‌گیرد، قیمتش بالا می‌رود اما دلیل نمی‌شود که موزه چنین کاری را نکند. قاعدتاً هر هنرمندی پایش به موزه باز شود، اعتبار کسب می‌کند.

رئیس موزه هنرهای معاصر تهران افزود: کسی از گالری‌ها توقع ندارد کار عام‌المنفعه انجام دهند و وظیفه دولت است که چنین کارهایی را بکنند. اما خیلی از گالری‌ها در کنار کار اقتصاد هنر، کار پژوهشی هم میکنند. در نهایت سود این کارهای آرشیوی و پژوهشی که در قالب کتاب چاپ می‌شود، به جامعه هنر باز می‌گردد. بنابراین هدایت توان بخش خصوصی از کارهای موزه است.

نشست+خبری+موزه

 

 

طباطبایی هم درباره این سوال گفت: این یک پروژه اقتصادی برای ما نبود، چون قیمت آثار آقای سحابی در حراج تهران بالا رفته بود. ما عاشقانه این کار را انجام دادیم. 

وی در ادامه این نشست گفت: از آذرماه سال گذشته با موزه قرارداد بستیم و پروژه گسترده‌ای است. چون آقای سحابی در مدیومها و شیوه‌های متنوع، کارهای مختلف دارند. 

وی ادامه داد: ۱۴ دوره برای آقای سحابی درنظر گرفتیم که آن‌ها مدام در حال تکرار بودند و اینطور نبود که سیر تاریخی مشخصی داشته باشد. بنابراین حین طراحی کتاب، بر اساس مجموعه‌ها دوره‌ها را تقسیم کردیم. 

طباطبایی پیرامون شخصیت ادبی مهدی سحابی گفت: وقتی آثار تجسمی را مقابل ادبیات می‌گذاریم، متوجه اثرگذاری آن می‌شویم، به همین دلیل بررسی آثار ادبی ایشان و تأثیر متقابل دنیای ادبیات بر تجسمی و برعکس را هم مدنظر قرار دادیم و آقای سهراب احمدی مسئولیت این بخش را بر عهده دارد.  ۳۱۰ اثر تجسمی در کتاب چاپ شده که ۱۲۶ اثر آن شامل نقاشی، حجم و مجسمه و میکس مدیا است.

نمایشگاه گردان مروری بر آثار مهدی سحابی گفت: شگفتانه این نمایشگاه عکس‌های مستند آقای سحابی از انقلاب است که تا کنون دیده نشده است. زمان زیادی از نگاتیوها می‌گذرد و احیاء و اسکن آن‌ها و چاپ توسط موزه هنرهای معاصر انجام گرفت.

سهراب احمدی کیوریتور ادبی نمایشگاه نیز در ادامه این نشست با بیان جملاتی از کتاب «در جستجوی زمان از دست رفته» مارسل پروست که سحابی ترجمه آن را انجام داده است، گفت: مهدی سحابی یک «من» است با وجوه متکثر مختلف. او گاه این من را به بیان واژگانی و گاه در بیان تصویری عیان کرده است و برای ‌نشان دادن تصویر درست از او نمی‌توان این دو وجه را از هم سوا کرد.

وی با اشاره به این که برای این نمایشگاه دو کتاب مجزا به چاپ می‌رسد گفت: در یکی از این کتاب‌ها به آثار تجسمی و یکی از کتاب‌ها به آثار ادبی سحابی پرداخته شده و در آن به صورت روش‌مند و پیکره‌مند مطابق با روش‌های مطالعاتی در دانشگاه، آثار هنری و ادبی سحابی مورد نقد و خوانش نشانه‌ شناسانه ، روانکاوانه ، جامعه‌شناختی و... قرار گرفته است.

کیوریتور ادبی این نمایشگاه در انتهای صحبت‌هایش گفت: مهم‌ترین دستاورد این کتاب‌ها آن بود که وجه تصویری و واژگانی آقای سحابی از هم سوا نشد و مطالعه روی آنها به موازات یکدیگر پیش آمد.
وی افزود: سه استاد فرانسوی هم نشست تخصصی آنلاین با موضوع ادبیات و ترجمه آقای سحابی دارند.


مهدی سحابی سال ۱۳۸۸ در پاریس درگذشت.

کلیه حقوق این سایت برای تجسمی آنلاین محفوظ است
با مجوز رسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به شماره 85173
نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است
Copyright © 2019 www.‎TajasomiOnline.ir, All rights reserved. | Powered by www.dorweb.ir