تجسمی آنلاین: دانیال دادگستر: بررسی هنرمندان حراج دیماه 98 حراج تهران بی شک آستانه را از همین امروز باید یکی از مهمترین هنرمندان پاپ حاشیه خلیج فارس به حساب آورد. او ظرافت کالیگرافی خاورمیانهای را با شوخطبعیهای ایندیانا و کالیگرافرهای غربی ترکیب کرده و هنری دو زیست و مستقل از هر دو مبدأ آفریده که امکان گفتمانی چند فرهنگی را داراست. 240*60*60 و با قیمت 80 – 120 میلیون تومان به فروش خواهد رسید.
علیرضا آستانه متولد ۱۳۶۱ در اراک هنرمند کالیگرافی، نقاش و مجسمهساز ایرانی است. او به سبب استفاده از مدیومهای غیر متعارف در کالیگرافی شناخته شدهاست.
در عمده آثار آستانه محوریت موضوعات حول محور رابطه نشانهای کلمه و شکل میگردند. او با تمرکز بر خط نویسیهای مهجوری چون خط ناخنی به گونهای از بیان کالیگرافیک دست یافتهاست. آثار این هنرمند و بهطور ویژهای مجسمههایش جنبههای مینیمالیت و چیدمانی نوآورانهای را در خطنویسی معاصر جستجو میکند.
آیدین آغداشلو از او به عنوان یکی از چهرههای تأثیرگذار کالیگرافی معاصر یاد میکند و مینویسد: علیرضا آستانه به عنوان یک خوشنویس چیرهدست و قابل از این گروه معدود است و توجه و رجوع او به خط ناخنی تنها به خاطر نمایش مهارت و قدرت فنی فوقالعاده اش نیست، چون در عین حال به ترکیبهای تازه و بسیار متفاوت نیز توجه نشان میدهد و در کنار سطرها و قطعههای نستعلیق – و حتی بیشتر – به ترکیبهای قلم شکسته نستعلیق میپردازد و نمونههایی از ترکیبهای استادانه و بسیار پیچیده را خلق میکند. از این نوع، میتوان به ترکیبهایی برگرفته از سیاه مشقها اشاره کرد که در نوع خود، مخصوصاً در شکسته نستعلیق نویسیهایش، شیوا و پر قوت و لطیف از کار درآمدهاند.
کوین شوارتز، استاد مطالعات فارسی دانشگاه مریلند در مقالهای با عنوان «حروف فارسی»، در کنار پرویز تناولی و فرهاد مشیری از او به عنوان یکی از سه هنرمند ایرانی نام میبرد که باعث گسترش خواص خط فارسی شدهاند. ساختههای آستانه تاکنون در بی ینال شانگهای، هفتمین دوره آرت فر وین، آرت میامی سال ۲۰۱۲، آرت دبی و موزه هنرهای معاصر تهران به نمایش درآمدهاند.
مجله نیشن دبی هم درباره او نوشتهاست: بی شک آستانه را از همین امروز باید یکی از مهمترین هنرمندان پاپ حاشیه خلیج فارس به حساب آورد. او ظرافت کالیگرافی خاورمیانهای را با شوخطبعیهای ایندیانا و کالیگرافرهای غربی ترکیب کرده و هنری دو زیست و مستقل از هر دو مبدأ آفریده که امکان گفتمانی چند فرهنگی را داراست. موزه سلطنتی کویت آثاری از این هنرمند را در کلکسیون خود نگهداری میکند. آثار این هنرمند تاکنون در حراج خانههای بینالمللی همچون کریستیز، بونامز، ساتبیز، حراج تهران و میلون فرانسه به مزایده گذاشته شدهاست.
از مجسمههای خیابانی این هنرمند میشود به دیوارنگاره عالم در خیابان ظفر و موزه ملک تهران اشاره کرد. نقاشیهای این هنرمند در پاویون ایران در بی ینال ونیز۲۰۱۵ نیز به نمایش درآمدهاند.